o mnie

SESJE INDYWIDUALNE

warsztaty

podcast

blog

Ajurweda dla Kobiet!
Prosto, praktycznie, naturalnie

Łatwy i szybki domowy syrop na odporność – z mniszka lekarskiego i pokrzywy

maj 4, 2022 | Gotuj z Ajurwedą, Kuchenna apteczka, Wszystkie wpisy

Mam dla Ciebie dziś dwa przepisy. Oba są proste w przygotowaniu. Jeden bardzo popularny a drugi to moje niezwykle zdrowe i smaczne odkrycie. Każdy z nich wspiera Twój układ odpornościowy zatem dobrze się w nie zaopatrzyć na zimę. To jest domowa apteczka w słoiku naładowana mikroelementami i witaminami. Taki gabinet lekarski w słoiczku.

Syrop z mniszka lekarskiego

Potocznie mlecz. Najpospolitszy chwast w Polsce, tępiony przez wielu ogrodników. Ja, zamiast walczyć z nim, cieszę się, gdy się pojawi w ogrodzie. Suszę kwiaty, robię napary i oczywiście syrop.
Maj to najlepszy czas na zbiór kwiatów.

Dlaczego warto zrobić własny (bardzo, bardzo, bardzo prosty) SYROP Z KWIATÓW MNISZKA:
– wzmacnia Twój układ odpornościowy, 3 łyżeczki dziennie to wskazana dawka
– pomaga poradzić sobie z przeziębieniem: działa antywirusowo i antybakteryjnie
– jest bardzo korzystny przy infekcjach układu oddechowego (chrypka, zapalenia i infekcje gardła i dróg oddechowych)
– działa przeciwkaszlowo
– wspiera przy chorobach i stanach zapalnych układu moczowego, wspiera nerki
– to jedno z najlepszych ziół w leczeniu schorzeń wątroby w medycynie ludowej
– poprawia trawienie, stymulując produkcję soków żołądkowych
– dzieci go lubią, bo ma słodki, miodowo-cytrynowy smak.

JAK ZROBIĆ?

To banalne i mało czasochłonne, i pracochłonne (najwięcej czasu zajmuje zebranie kwiatów).
Pakiet startowy na ok. 1 litr syropu to:

  • 400 główek kwiatów mniszka (same kwiaty, w pełni otwarte, bez części zielonych, zebrane w ciepły słoneczny dzień)
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  1. Gdy zbierzesz główki, odczekaj, rozłóż je tak, by wszystkie żyjątka miały szanse uciec.
  2. Czyste główki zalej 1 litrem wrzątku i gotuj 15 minut.
  3. Następnie dodaj 1 pokrojoną w plastry cytrynę (wyparzoną i wyszorowaną), gotuj 5 minut.
  4. Wyłącz. Odstaw na min. 12 godzin. Ja zostawiam na całą noc.
  5. Po tym czasie wywar odcedź i przefiltruj przez gazę. Taki płyn gotuj z 1 kilogramem cukru, dopóki nie zgęstnieje. Ja gotuję około 2 godzin i w ten sposób powstaje bardziej płynny syrop niż gęsty miodek.
  6. Przelej do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzuj.
  7. Gotowe.

 

Multiwitaminowy syrop z pokrzywy

Znaleziony w sieci przepis nieco zmodyfikowałam i teraz mam ponad litr nasyconego witaminami i mikroelementami syropu, który doładuje mnie w zimie. Jest bardzo smaczny i mimo cukru będzie rewelacyjny na zimę. Dzielę się więc bo warto go zrobić!

Taki syrop to bomba witamin i mikroelementów wysyconych z pokrzywy w trakcie gotowania, zakonserwowana cukrem i aromatyzowana cytryną dla przyjemniejszego smaku, zapachu i złocistego koloru.

Pamiętaj, że najlepszy czas na zbiór to maj, zanim pokrzywa zakwitnie. Bo gdy pojawią się kwiaty, nie będzie już tak odżywcza, delikatna i smaczna.

CO POTRZEBUJESZ?
  • listki pokrzywy – same czubki, zebrane w miejscu niezanieczyszczonym
  • cukier
  • 2 cytryny
JAK ZROBIĆ?

1. Zbierz pokrzywy z samego wierzchołka. Ważne by jeszcze nie miały pąków kwiatowych. Wierzchołki są najbardziej delikatne. Przydadzą się rękawiczki i nożyczki.
2. Pokrzywę rozłóż na gazecie, by mrówki i inne żyjątka zdążyły się ewakuować.
3. Następnie umyj dokładnie każdą z pokrzyw pod bieżącą wodą. Zwróć uwagę na spód liści, lubią tam żerować mszyce. Taką pokrzywę wyrzuć.
4. Umyte pokrzywy pokrój i ubij w kubku.
5. Gdy kubek jest pełen, zawartość wrzuć do garnka i zalej kubkiem gorącej wody czyli NA 1 KUBEK POKRZYW DAJESZ 1 KUBEK WODY. Czynność powtarzasz tyle razy, ile masz pokrzyw.
6. Gotujesz 1 godzinę. Powstaje ciemnobrązowy wywar, super ekstra bomba zdrowia. Zapach specyficzny  ale zniknie po ostatecznej obróbce.
7. Wywar przecedź przez gazę.
8. Teraz ODMIERZ 1 KUBEK WYWARU i DODAJ 1 KUBEK CUKRU. Czynność powtarzasz tyle razy, ile masz kubków wywaru.
9. Następnie dodaj 1 wyparzoną, nieobraną cytrynę pokrojoną w plastry oraz sok z 1 wyciśniętej cytryny.
10. Gotuj 1 godzinę do uzyskania syropu.
11. Odcedź i przelej do wyparzonych słoiczków/buteleczek. Lepsze będą mniejsze pojemniki.
12. Pasteryzuj na sucho: słoik zakręcasz, obracasz do góry nogami i wkładasz pod gruby ręcznik, koc. Ja zostawiam na całą noc.
13. Podpisz słoiki i gotowe.

Pracy niewiele a w małych słoiczkach możesz zamkąć moc wiosennych ziół.
Dodatkowo taki słoiczek może być miłym podarunkiem  np. dla kogoś, komu życzymy dużo zdrowia 🤗

I tego tez Wam życzę więc do dzieła!

BIO

Monika Kogut

Poprzez ajurwedę, dietetykę i coaching wspieram kobiety, które nareszcie chcą zadbać o siebie, bo dbając o rodzinę, zapomniały o swoich potrzebach.
Prowadzę sesje indywidualne, program 1:1 oraz warsztaty ajurwedyjskie.