Szparagi pokazują, że wiosna przyszła na dobre. Śmiało postawię tezę, że to najważniejsze i najzdrowsze warzywo wiosny i koniecznie! trzeba po nie sięgać, jeśli:
- chcesz zrzucić parę nadmiarowych kilogramów, które nazbierałaś zima
- gdy czujesz, że jesteś opuchnięta
- gdy chcesz się oczyścić
- gdy chcesz jeść zdrowo.
Tu znajdziesz wszystko, żeby przekonać się, że warto jeść szparagi: które wybrać, jakie mają właściwości lecznicze i jak je przyrządzać.
Sezon na nie jest bardzo krótki (od połowy kwietnia do początku lipca) i radzę najeść się nimi do syta, bo kolejna taka okazja będzie za rok. Bo każde warzywo powinniśmy jeść GDY JEST NA NIE SEZON – wtedy ma najwięcej wartości odżywczych.
CO TO SĄ SZPARAGI? KTÓRE WYBRAĆ?
Szparag to bylina czyli roślina wieloletnia. Z punktu widzenia właściwości zdrowotnych warzywa wieloletnie są bardziej żywotne, witalne, mają więcej składników odżywczych, czerpią z ziemi i ze słońca wszystko to, co najlepsze. A Ty, zjadając je, korzystasz z tej witalności.
To, co znasz w sklepie to młode pędy czyli wypustki szparagów. Najczęściej w sklepie spotkasz zielone, czasem białe. To ten sam gatunek. Kolor wynika ze sposobu uprawy. Zielone szparagi rosły nad powierzchnią ziemi- były poddane światłu słonecznemu. A białe są przysypywane ziemią, stąd nie wytworzyły chlorofilu odpowiedzialnego za zielony kolor. Chlorofil nazywany jest zieloną krwią, bo pod względem budowy chemicznej jest podobny do hemu – składnika hemoglobiny.
Czasem możesz też spotkać fioletowe szparagi i one też są bardziej odżywcze niż białe.
W związku z tym zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze są zielone szparagi. Białe potraktuj jako smakową ciekawostkę, która nie ma tak mocnych właściwości leczniczych. Zatem dalszą część będzie o zielonych szparagach.
DLACZEGO WARTOŚĆ JEŚĆ ZIELONE SZPARAGI
Botaniczna nazwa to SZPARAG LEKARSKI (Asparagus officinalis). Sama nazwa już coś sugeruje 😉 W medycynie wschodniej szparagi są uważane za warzywo LECZNICZE. Na co więc pomaga:
KREW
1.Na anemię – ze względu na dużą zawartość chlorofilu (zieloną krew) pomagają w budowaniu nowych krwinek. Podwyższają poziom hemoglobiny. To warzywo dla każdej Kobiety, bo co miesiąc tracimy krew w trakcie miesiączki i musimy dbać o jej regularną produkcję.
2. Na detoks i zdrowie – szparagi oczyszczają krew. A oczyszczona krew to mniej toksyn w ciele, większa odporność, więcej energii, lepsze samopoczucie i w dużym skrócie lepsze zdrowie. Bo w utrzymaniu zdrowia chodzi o to, by w naszym ciele było jak najmniej toksyn!
3. Dla nadciśnieniowców – bo obniżają wysokie ciśnienie. Ps. Gdy masz nadciśnienie, Twoje nerki potrzebują również wsparcia, bo są osłabione.
NERKI
4. Szparagi mają właściwości diuretyczne – to znaczy, że po ich zjedzeniu chce Ci się więcej sikać. Stymulują nerki do oczyszczania się. Bo jedną z trzech, głównych dróg, w jaki sposób nasze ciało oczyszcza się to mocz (pozostałe to pot i wypróżnienia). Stąd też – uwaga – jeśli masz chore nerki, zapalenie nerek to szparagi nie są dla Ciebie.
5. Worki pod oczami, zatrzymanie wody – szparagi ze względu na właściwości wysuszające – są idealne dla osób typu Kapha (to te otulone tłuszczykiem, z wolniejszym metabolizmem, często z nadwagą), Kapha ma często problemy z zatrzymaniem wody, opuchlizną i workami pod oczami. Szparagi wysuszają, powodują,że częściej sikasz więc nadmiar wody w organizmie znika.
OCZYSZCZANIE/ODCHUDZANIE
6.W związku z tym, że są detoksykujące, oczyszczające to również działają pozytywnie na zrzucenie kilogramów. Generalnie oczyszczanie nie jest odchudzaniem. Skutkiem ubocznym oczyszczania jest odchudzanie. Bo nadmierne kilogramy to w rzeczywistości toksyny, których ciało nie potrafiło na bieżąco usunąć więc zamknęło je w komórkach tłuszczowych.
7. Poza tym 1 szparag ma 17 kalorii a ze względu na dużą ilość błonnika jest sycący. Błonnik działa jak naturalna miotła czyszcząca jelita więc wypróżnianie też staje się bardziej regularne.
WARZYWO DLA KOBIET
8. Posiadają spore ilości krzemu (jak skrzyp czy pokrzywa), który uważany jest za “składnik piękna”. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
9. Ze względu na spore ilości kwasu foliowego jest wskazany dla kobiet przygotowujących się do ciąży i w ciąży. Kwas foliowy jest konieczny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej i układu nerwowego dziecka. Pamiętaj, że dostarczanie składników odżywczych w naturalnych produktach jest lepiej przyswajalne przez ciało.
10. Zawierają sporo wapnia, potasu, magnezu i selenu oraz jedno z ważniejszych źródeł witaminy K kontrolującej funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości.
DZIAŁANIE ANTYNOWOTWOROWE
11. Szparagi gotowane obniżają wysokie stężenie cholesterolu i kwasów żółciowych odpowiedzialnych za choroby serca i niektóre nowotwory.
REGULUJĄ POZIOM CUKRU WE KRWI
12. Obniżają poziom cukru we krwi. Badania laboratoryjne pokazują, że związki czynne w szparagach mogą zapobiegać w rozwoju cukrzycy typu 2 i wspomagać jej leczenie. Główka i miękka łodyga zawierają więcej białka więc nie powodują nagłego skoku poziomu cukru we krwi.
SZPARAGI A DOSZE
Jeśli jesteś Vatą (jesteś bardzo szczupła, jest Ci często zimno, jesteś wysuszona – masz suchą skórę, problemy z wypróżnianiem, zaparcia) to powinnaś je jeść w ograniczonych ilościach. A jeśli już spożywasz to zawsze w towarzystwie jakiegoś tłuszczu: oliwy, masła klarowanego, masła.
Dla Pitty szparagi są korzystne. Możesz je spożywać w rozsądnych ilościach. Kilka razy w tygodniu.
A jeśli widzisz w sobie Kaphę (nadmierne kilogramy, problemy z zatokami, opuchliznę, zatrzymanie wody w ciele) to jedz tyle ile masz ochotę. Korzystaj jak najwięcej, bo dla Ciebie są najkorzystniejsze.
Jeśli chcesz dowiedzieć się jaką, jesteś doszą, dobrać dietę dopasowaną co Ciebie, to zapraszam na konsultację. W zależności od tego na co jesteś gotowa możesz wybrać pakiet 2 lub 4 spotkań. Tu znajdziesz szczegóły, jak to wygląda u mnie.
DLA KOGO SZPARAGI NIE SĄ
Dla osób z:
- chorymi nerkami, z zapaleniem nerek
- w nadmiarze – dla kobiet w ciąży (szparagi mogą być dodatkiem do diety)
- dla osób z bardzo podniesioną Vatą, bardzo szczupłych, wychudzonych, wysuszonych
NIEPRZYJEMNY ZAPACH MOCZU
Jeśli masz w sobie dosze Kaphe, to masz też czuły węch. I wyczujesz, że zapach twojego moczu jest dość specyficzny po zjedzeniu szparagów. Wynika to ze sposobu, w jaki ludzki organizm je przetwarza. Szparagi zawierają znaczne ilości asparaginy i S-metylmetioniny – aminokwasów, które w ludzkim moczu przekształcają się w kilka związków zawierających siarkę. Zatem to, co czujesz w moczu to związki siarki.
JAK PRZYRZĄDZIĆ
Zawsze zaczynamy od tego, by odciąć stwardniałe końcówki łodyg (ok. 2-3 cm). Można również wyciąć szparag, a ułamie się w odpowiednim miejscu – w miejscu gdzie kończy się stwardniała część. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, a w przypadku białych jest to konieczne.
I tak przygotowane szparagi:
- możesz ugotować w osolonej wodzie. Pęczek szparagów pozbawionych twardych łodyg ułóż poziomo w garnku, zalej gorąca wodą, posól i gotuj aż staną się miękkie ale jędrne. Około 8-10 minut. Rozgotowane szparagi ani nie smakują, ani nie wyglądają apetycznie.
- ugotowane możesz dodawać do kanapek, sałatek, omletów, jako osobny dodatek warzywny do obiadu. W sumie to ogranicza Cię tylko wyobraźnia i twoje preferencje smakowe.
- Wodę po ugotowanych szparagach nie wylewam! Ale razem ze stwardniałymi końcówkami gotuję i robię wywar do zupy w myśl kuchni zero waste
- Możesz zrobić więc zupę na wywarze szparagowym + wkroić szparagi. Tu przepis na najbardziej odżywczą zupę na świecie!
- Możesz je udusić z masłem klarowanym, czosnkiem i ziołami np. tymiankiem, rozmarynem
- Możesz je grilować lub upiec.
Ja najczęściej gotuje je w osolonej wodzie i dodaje do sałatek, kanapek i jako przegryzkę gdy zgłodnieję. W sezonie zawsze mam pod ręką talerz ugotowanych szparagów i zamiast szybkiej kanapki w pośpiechu, przegryzam szparagi. Efekt w okresie szparagowym: spadek wagi o 2-3 kg czyli zrzucam nadmiar tłuszczyku zbudowany w zimie.
Przekonałam Cię? Daj znać czy też należysz do szparagowych fanów 🙂 Na zdrowie 🍀