o mnie

SESJE INDYWIDUALNE

warsztaty

podcast

blog

Ajurweda dla Kobiet!
Prosto, praktycznie, naturalnie

Arbuzy, melony – jak jeść, by sobie nie zaszkodzić

lip 12, 2023 | Kuchenna apteczka, Podstawy Ajurwedy, Styl życia

Ogromnym! zaskoczeniem było dla mnie to, co Ajurweda uważa na temat arbuza i melona.  Sezon w pełni więc warto dowiedzieć się, jak go jeść, by nie zaszkodzić swojemu trawieniu.

1.Jedz SEZONOWO

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że Ajurweda zaleca, by każdy owoc (i warzywo) jeść SEZONOWO, wtedy kiedy jest na niego czas.
I tak arbuz  ma właściwości WYCHŁADZAJĄCE iiii pojawia się kiedy? w najbardziej upalnych miesiącach. Natura stworzyła to mądrze. Zatem nie jedz arbuza poza sezonem, gdy jest zimno i deszczowo, szczególnie, gdy doskwierają Ci takie dolegliwości jak zimne ręce, stopy, zapchane zatoki, flegma.

2. Ajurweda zaleca, by k a ż d y owoc był spożywany jako OSOBNY POSIŁEK.

a ARBUZY i MELONY definitywnie! powinny być zjadane osobno. Najlepiej 3 godziny po posiłku.

Ajurweda mówi eat alone or leave alone. Zjedz osobno lub zostaw (najlepiej w świętym spokoju 😉

Dlaczego?
Arbuzy (i melony) bardzo obciążają, spowalniają, studzą ogień trawienny. To powoduje, że gdy wymieszasz w żołądku Twój posiłek z arbuzem, to nie zostanie on dobrze strawiony. To spowoduje produkcję Ama (toksyn). Nadmiar Ama będzie odkładać się w ciele a to jest przyczyną pierwszych dolegliwości i chorób.

Dla mnie to było odkrycie! Pomyśl:

  • ile razy sięgałaś po arbuza jako zdrowy i lekki deser po obiedzie?
  • ile razy robiłaś sałatki owoce, w którym królował arbuz, melon, winogrona i inne owoce?
  • a może zjadałaś arbuza w wersji wytrawnej w pikantnej sałatce?

3. Arbuz jest dobry dla gorącej Pitty, bo:

  • ją ochładza
  • ma słodki smak, który jest dla niej wskazany
  • Pitta ma mocny ogień trawienny więc najłatwiej sobie poradzi z arbuzem.

4. Ale dla Kaphy i Vaty już nie jest tak dobry, dlatego, że:

  • wychładza obie dosze, które z zimnem w ciele i tak się zmagają
  • Kapha powinna go unikać ze względu na dużą ilość cukru. Po jego zjedzeniu staje się jeszcze cięższa.
  • zatem co mogę polecić Vato i Kapho, gdy masz ochotę na arbuza? Zjedz go, gdy jest ciepło i najlepiej w godzinach 10-14.00, gdy Twój ogień trawienny jest najsilniejszy.

5. Z właściwości leczniczych:

arbuz jest moczopędny, przepłukuje nerki, jest dobry przy zapaleniu pęcherza moczowego, wysypce, alergiach skórnych, egzemie.

 

Podsumowując, ajurweda nie każe Ci rezygnować i rzucać tych owoców, którym przecież trudno się oprzeć , szczególnie latem. Ale jak zwykle podpowiada Ci jak je zjeść, by jak najbardziej wesprzeć Twój układ pokarmowy. No bo już wiesz, że mocne trawienie to podstawa zdrowia!

Tak więc smacznego i na zdrowie! 🍉🍉🍉

BIO

Monika Kogut

Poprzez ajurwedę, dietetykę i coaching wspieram kobiety, które nareszcie chcą zadbać o siebie, bo dbając o rodzinę, zapomniały o swoich potrzebach.
Prowadzę sesje indywidualne, program 1:1 oraz warsztaty ajurwedyjskie.