W upalne dni intuicyjnie nie sięgasz np. po ostre przyprawy typu chilli czy imbir, bo wiesz, że będzie Ci po nich gorąco. To oczywiste. Ale takich produktów, które nas rozgrzewają lub ochładzają jest znacznie więcej. Przygotowałam dla Ciebie listę produktów, które warto w trakcie upałów wprowadzić do diety a których unikać.
Jak powstała lista?
Ajurweda, można powiedzieć kolokwialnie, rozłożyła na łopatki każdy produkt żywnościowy pod względem ich właściwości.
Każdy produkt żywnościowy (wszelkie zboża, fasolki, owoce, warzywa, nabiał, zioła, przyprawy) zostały opisane przez ajurwedę nie tylko pod kątem:
- składników odżywczych
- właściwości leczniczych, prozdrowotnych (stąd ajurweda uważa, że jedzenie może albo być lekarstwem, albo trucizną – w zależności od tego kto je dany produkt)
ale także ze względu na:
- Smak (rasa). Ajurweda wyróżnia 6 smaków, które mają konkretny wpływ na ciało. Idealnym przykładem jest smak słodki, który ma właściwości budujące. Słodycze, węglowodany (chleb, ryż, kasza, makaron) są słodkie i wszystkie w nadmiarze budują – tak, naszą tkankę tłuszczową. Dlatego np. wody płodowe czy mleko matki karmiącej jest słodkie – po to by, budować nowe ciało. Co ciekawe smak słodki ma właściwości wychładzające, tak jak smak ostry rozgrzewa. Stąd w upały będziesz częściej sięgać po naturalnie słodkie produkty niż te pikantne.
- Na efekt jaki wywołuje zanim zostanie strawione (virya) oraz
- Jaki daje efekt potrawienny (vipaka). A mówiąc w uproszczeniu, czy dane jedzenie jest wychładzające czy rozgrzewające.
Najprostszy, widoczny dla nas przykład to właśnie wspomniane ostre jedzenie, np. chilli, które odczuwasz zaraz po zjedzeniu a nawet w trakcie, że jest rozgrzewające (virya). A niektórzy też czują to na następny dzień (np. w trakcie wypróżniania czują gorąco tam na dole… to jest vipaka).
I właśnie ta wiedza przynosi ratunek w takie upalne dni. Wystrzegamy się produktów rozgrzewających, by dodatkowo nie ”dodawać” sobie ciepła od środka. A sięgamy więcej po te naturalnie wychładzające, które przynoszą naturalny chłód ciała.
Jakie jedzenie naturalnie wychładza:
• Owies i produkty owsiane
• Kasza jęczmienna
• Surowe jabłka
• Rodzynki
• Mango: dla skóry i urody
• Arbuz
• Melon
• Banan
• Limonka
• Figi i daktyle
• Seler naciowy
• Kalafior
• Jarmuż
• Rzodkiewki- niby ostre (w żołądku wywołują gorący efekt ale ochładzają krew więc o to nam chodzi)
• Pietruszka zielona,
• Groszek zielony
• Ogórek
• Dynia, cukinia, karczochy, bataty – zimne
NAPOJE:
• mleko ryżowe, mleko sojowe, migdałowe – zimne
• woda kokosowa
• mleko krowie
• woda
Do wody możesz dodać ogórka czy wyżej wymienione owoce.
Pamiętaj – unikaj napojów z lodówki czy z lodem.
Chodzi o napoje w temperaturze pokojowej.
Dlaczego?
bo bardzo zimne produkty (prosto z lodówki) i te o właściwościach wychładzajacych – osłabiają twoje trawienie. A mocne trawienie, to podstawa zdrowia.
A czego unikać w upały?
Produktów, które nadmiernie rozgrzewają:
• jedzenie ostre
• jedzenie tłuste i smażone na głębokim oleju – karkówka na grillu i kiełbaska to bardzo rozgrzewający pomysł
• jedzenie bardzo kwaśne (smak kwaśny tak samo jak ostry rozgrzewa)
oraz
• żyto i produkty z mąki żytniej
• brązowy ryż- ciepły
• ananas
• cytryna! (limonka ochładza, cytryna rozgrzewa)
• wiśnie
• morele-gorące marchew i warzywa korzeniowe: burak czerwony, rzepa
• jogurt
• brokuły, warzywa korzeniowe: w tym marchewka, rzepa i czerwone buraki.
Z taką prostą listą wiesz jak skomponować swoje posiłki, żeby pomóc sobie przetrwać te upały.
Na zdrowie 🍀