Herbata dla Vaty, zwłaszcza dla Vaty.
Zwłaszcza teraz na jesień, gdy Vata naturalnie podnosi się również w naturze.
Działa wyciszająco, balansująco na Twój układ nerwowy. Rozgrzewa.
Wpiera Twoją Vatę i prowadzi do równowagi.
To bardzo dobra alternatywa kawy, która działa zupełnie odwrotnie niż ta herbata. Kawa podrażnia nasz układ nerwowy: podnosi lęk i niepokój, rozdrażnienie, zmniejsza koncentrację.
Co potrzebujesz?
¾ łyżeczki świeżego, utartego imbiru (ja obieram i kroję w kosteczkę)
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki ajwanu (znajdziesz go także pod nazwą ajwain, adżwan, kminek koptyjski) – jest niedrogi i dostępny w sklepach orientalnych. Warto się w niego zaopatrzyć
1 szklanka wody
Jak zrobić?
- Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki.
- Wyłącz palnik i zaparzaj kilka minut.
- Ostudzony napój możesz posłodzić miodem.
Wskazówki:
- Herbata działa, gdy połączysz WSZYSTKIE składniki. To unikalna kombinacja przypraw wpływająca dobroczynnie na Vatę 🎀🎀🎀 Nie pomijaj np. ajwanu, bo go nie masz. Warto zainwestować kilka złotych.
- Ajurweda nie zaleca dodawania miodu do gorących napojów, bo to powoduje wytwarzanie Ama czyli toksyn. Więcej sobie zaszkodzisz niż pomożesz. Miód dodajemy do ostudzonego napoju (ok 60 stopni Celsjusza).
- Herbatę możesz popijać o dowolnej porze dnia, wtedy kiedy czujesz, że potrzebujesz się wyciszyć.
*** Źródło: przepis pochodzi z książki ajurwedyjskiego lekarza dr Vasanta Lada „Gotuj z ajurwedą”.
Na zdrowie 🍀🍀🍀