o mnie

SESJE INDYWIDUALNE

darmowe materiały

warsztaty

podcast

blog

Ajurweda dla Kobiet!
Prosto, praktycznie, naturalnie

Pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak -ajurwedyjskie właściwości

lip 25, 2023 | Kuchenna apteczka, Podstawy Ajurwedy, Styl życia, Wszystkie wpisy

Warzywa psiankowate czyli: ziemniaki, papryka, bakłażany, pomidory oraz owoce goji.

Czyli moje ulubione. Twoje też?

Jeśli tak, to przeczytaj o nich i dowiedz się, co mówi o nich ajurweda. I kto powinien zdecydowanie z nich zrezygnować.

Przygotowałam listę właściwości tych warzyw z perspektywy ajurwedy – czyli mało rozpowszechnionych informacji i zapewne tego o nicj nie wiesz.

Co to są warzywa psiankowate?

Choć przepyszne to wszystkie warzywa z tej grupy zawierają  solaninę czyli mocny alkaloid wywołujący w ciele reakcje autoimmunologiczne.

Stąd jeśli masz mocne trawienie, układ pokarmowy nie sprawia Ci kłopotów to, możesz jeść te warzywa.

Ale jeśli Twoje trawienie jest słabe (masz wzdęcia, gazy, zaparcia, biegunki) to powinnaś zminimalizować ich spożycie.

A kto powinien ich kategorycznie unikać?

Osoby z dolegliwościami Vata czy osoby z chorobami autoimmunologicznymi, z alergiami, z problemami z tarczycą, z Hashimoto.

Dlatego, że solanina bardzo mocno wpływa na reakcje obronne Twojego ciała. Twój układ odpornościowy osłabiony chorobami tarczycy czy alergiami (czy to skórnymi, czy pokarmowymi) jest jeszcze bardziej osłabiany przez solaninę.

Zrezygnować z pomidorów? Nie ma mowy!

Wiem, że pomidor to nasze narodowe ulubione warzywo (przez cały rok). I możesz czuć wewnętrzny opór przed rezygnacją z niego i całej reszty. Z jakiś powodów są to jedne z najsmaczniejszych warzyw 🙂

Ale trzymaj się kilku zasad:

1. jedz każde warzywo (nie tylko pomidory) SEZONOWO czyli wtedy kiedy rośnie i dojrzewa w naszym klimacie: czyli mniej więcej lipiec-wrzesień.

2. Gdy masz słabe trawienie i jednocześnie masz słabość do psiankowatych – to lepiej, żebyś zjadła je między godziną 10 a 14, kiedy Twój ogień trawienny jest najsilniejszy. Wtedy też Twoje ciało najlepiej sobie radzi z tymi niekorzystnymi produktami i niekorzystnymi połączeniami w posiłkach.

3. Jednak jeśli doświadczasz choroby autoimmunologicznej  i naprawdę podchodzisz serio do tego, by wyzdrowieć lub chociaż złagodzić chorobę to nie dolewaj oliwy do ognia.

A takim „dolewaniem” jest jedzenie warzyw psiankowatych.

Ajurweda mówi, że każde jedzenie jest lekarstwem, albo trucizną. Wszystko zależy od tego, KTO je.

Bo dla mnie – zdrowej osoby- pomidory i inne psiankowate są ok w ograniczonych ilościach ale osobie z alergiami czy Hashimoto one po prostu będą szkodzić, pogłębiać chorobę.

Z jedzeniem jest jak z lekarstwami z apteki. Na daną dolegliwość bierzesz konkretny lek. Z jedzeniem jest dokładnie tak samo. Produkty żywnościowe też mają konkretny skład i właściwości, które wchodzą w reakcję z Twoim ciałem.

Dlatego tak ważnym jest, by znać swoją doszę i dopasować produkty optymalnie do Twoich potrzeb i Twoich dolegliwości. Bo jedzeniem można się leczyć!

Ajurwedyjskie właściwości, o których nie wiesz:

Ziemniak:

  • ma działanie zasadotwórcze. Najlepiej spożywać go przyrządzonego na parze, a nie gotowanego, ponieważ wtedy zachowuje swoje alkalizujące właściwości.
    antyoksydant
  • bogate źródło potasu, witaminy C.
  • działa antyzapalnie i pomaga usunąć toksyny z ciała
  • jeśli masz zaparcia lub problemy reumatyczne – unikaj ziemniaków.
  • przy stanach zapalnych, nadkwasocie, wrzodach unikaj ziemniaków smażonych ze względu na to, że są tłuste.
  • dla osób z nadwagą lub dbających o linię najlepiej przyswajalna wersja to ziemniaki gotowane, na parze,  w postaci purée lub pieczone bez tłuszczu z  przyprawami (polecam z rozmarynem).

Pomidor:

  • zawiera likopen, który pomaga w ochronie antynowotworowej i oczyszcza układ oddechowy
  • najlepiej jest pić skoncentrowany sok pomidorowy w postaci przekąski. Spożywaj od razu po otwarciu, ponieważ bardzo szybko się utlenia i traci właściwości odżywcze.
  • obniża absorpcję innych witamin i minerałów niż te, które są w nim zawarte, dlatego nie powinien być spożywany z innymi warzywami.
  • to afrodyzjak czyli wzmacnia funkcjonowanie narządów rozrodczych
  • lżejsze do strawienia są czerwone pomidory
  • jeśli cierpisz na nadkwasotę, to pomidory będą to wzmagać.

Papryka:

  • najmniej kwasowe papryki to pomarańczowa i żółta
  • zielona jest lekko kwasowa a czerwona najbardziej
  • bogata w krzem więc korzystnie wpływa na skórę, włosy, paznokcie i zęby
  • najlepsza do spożycia surowa lub przygotowywana na parze
  • dobrym sposobem na sprawdzenie, czy papryka Ci służy, jest zwrócenie uwagi na to, czy sprawia, że Ci się odbija

Bakłażan:

  • zawiera kwas szczawiowy więc unikaj go, gdy masz artretyzm lub problemy z nerkami, woreczkiem żółciowym
  • jedz w ograniczonych ilościach, ponieważ podwyższa poziom kwasowości w ciele
  • ajurweda podpowiada, że zewnętrzna skórka bakłażana powinno się usuwać przed gotowaniem, aby zmniejszyć jego oleistość
  • bakłażany jedz okazjonalnie. Raczej niech będzie to produkt “od święta”, taki comfort food.

Ta mała ściągawka pozwoli Ci mądrzej i z korzyścią dla Twojego trawienia i zdrowia, cieszyć się tymi pysznymi warzywami.

Na zdrowie! 🍀

PS.

A jeśli chcesz więcej konkretów to zapraszam Cię na 2godzinny masterclass online: 3.08.2023 w godzinach 18.00-20.00

AJURWEDA NA LATO

AJURWEDYJSKIE ZALECENIA

DLA CIAŁA I BALANSOWANIA UMYSŁU

na drugą część lata.

Pokażę Ci i wytłumaczę PROSTO I PRAKTYCZNIE

✅ jak zadbać o Siebie latem.

✅ co jeść, co pić, jak zadbać o trawienie

✅ jak sobie radzić i pomóc swojemu ciału, gdy na stół wjeżdżają ukochane latem: drinki z palemką, kieliszek wina, grillowane mięso, lody

Masz sobie odmówić?

Nie.
Za to kocham ajurwedę.

Bo NIE mówi: rzuć to!

Mówi: „ok, zjadłaś. To teraz zrób to i to, żeby zmniejszyć negatywne efekty”.

⚠️ Latem przez te wszystkie mrożone kawy, lody i ciasta pracujesz na zapchane zatoki, katar i ciągłe przeziębienia zimą. Znasz to? To podniesiona Kapha.

⚠️ Latem przez kawę, drinki, mięso i wszelkie smażone rzeczy oraz wszechogarniające gorąco możesz szybciej się irytować, wybuchać gniewem. Jesteś bardziej krytyczna, może kontrolująca. Znasz to?

⚠️ Latem przez te wszystkie zimne sałatki, mizerie, koktajle owocowe, surowe warzywa i owoce jesienią możesz poczuć , zimne stopy, ręce, wzdęcia, zaparcia, obolały/nagazowany brzuch. Możesz mieć problem ze snem, odczuwać nieuzasadniony lęk i niepokój. Znasz to?

I jak tu żyć?

żeby nie zwariować? 😉

Więcej:

✅ żeby cieszyć się latem, pysznym jedzeniem i dobrym samopoczuciem.

✅ Ajurweda ma tyle PROSTYCH i MĄDRYCH ZALECEŃ,

✅ i nimi podzielę się na na naszym masterclassie.

Jeśli czujesz, że to o Tobie, zapraszam.

Widzimy się na Zoom.

Będzie nagranie dla nieobecnych na żywo.

3 sierpień czwartek

18.00-20.00

 

Do niedzieli do północy możesz dołączyć o 90 zł taniej.

Koszt 67 zł

Później cena będzie wzrastać.

Dołączam w promocji.

 

 

BIO

Monika Kogut

Poprzez ajurwedę, dietetykę i coaching wspieram kobiety, które nareszcie chcą zadbać o siebie, bo dbając o rodzinę, zapomniały o swoich potrzebach.
Prowadzę sesje indywidualne, program 1:1 oraz warsztaty ajurwedyjskie.