Z pełną świadomością ogłaszam kozieradkę – ziołem na miesiąc luty!
Kozieradka, to mniej znana i doceniana przyprawa w naszej kuchni. Czasem znana ze swych właściwości wzmacniających włosy – stosowana jako wcierka.
Ale kozieradka to znacznie, znacznie więcej i powinnaś zdecydowanie mieć ją w kuchni.
W szczególności:
– w lutym, gdyż jej działanie jest zbawienne
– gdy lubisz słodycze.
Dlaczego?
Jest gorzka i rozgrzewająca
Luty jest miesiącem przełomowym – łączy dwie pory roku: jeszcze zimną zimę i już pojawiającą się powoli mokrą wiosnę. I twoja dieta powinna uwzględniać te jakości, co może nie być takie proste. Z jednej strony nadal jesz posiłki, które są rozgrzewające i sycące, a z drugiej strony powinnaś wyeliminować produkty, które produkują śluz, wzmacniają wilgoć w Twoim ciele. Już teraz w Twojej wczesnowiosennej diecie powinno się pojawić więcej gorzkiego smaku, który ma delikatne właściwości oczyszczające.
Luty to czas, kiedy osiągnęłaś limit budowanej tkanki tłuszczowej. Teraz nadchodzi czas, by powoli zmieniać dietę i wspomóc naturalne na ten czas oczyszczanie wątroby.
Większość produktów mających smak gorzki działa jednocześnie wychładzająco na Twoje ciało.
Natomiast kozieradka jest ziołem gorzkim ale rozgrzewającym czyli idealnym na tę porę roku!
Kozieradka podsyca ogień trawienny i ciepło w ciele jednocześnie usuwając zimno i wilgoć (czyt. Śluz i flegmę typową dla tej pory roku).
Oczyszcza jelita i układ pokarmowy.
Lubisz słodycze? Kozieradka to Twoje must have
W lutym mamy Walentynki a w tym roku również tłusty czwartek, czyli dni, w którym możemy przesadzić z ilością cukru. I tu przychodzi z pomocą – kozieradka!
Kozieradka jest tu idealna, ponieważ
– zmniejsza łaknienie na cukier
– napar z kozieradki obniża i reguluje poziom cukru we krwi więc jest zalecana dla osób z cukrzycą!
Zioło na Walentynki
Kozieradka wzmacnia libido stosowana regularnie.
Karmisz piersią?
Kozieradka jest też zaleca kobietom w okresie karmienia piersią, ponieważ wzmacnia laktację.
Niewskazana dla
– tak jak większość rozgrzewających ziół – dla kobiet w ciąży (może powodować poronienia w pierwszym trymestrze)
– w połączeniu z lekami na cukrzycę
Jak stosować
✔️Zmieloną kozieradkę możesz po prostu dodać do gotowania lub zrobić własną mieszankę przypraw. Możesz posypać nią chleb, sałatkę, itp. Używaj oszczędnie, bo ma gorzki smak.
✔️Najbardziej jednak polecam Ci zaopatrzyć się w całe ziarna i pić:
napar z kozieradki
jak go zrobić:
łyżeczkę ziaren kozieradki zalej wrzątkiem, zaparz kwadrans, wypij. Smak może nie przypaść każdemu do gustu. Możesz wtedy dodać mniejszą ilość wody i wypić skoncentrowany napar w kilku łykach. Chodzi o esencję kozieradki, która w mniejszej ilości wody działa tak samo jak w szklance napoju.
Taki napar pomaga usunąć toksyny z ciała i korzystasz ze wszystkich dobroczynnych właściwości kozieradki kilku łykach.
Mnie osobiście smakuje, dla mnie orzechowy posmak ale o gustach się nie dyskutuje. Sprawdź sama, wypróbuj i nawet jeśli Ci nie zasmakuje, to pamiętaj o tych wszystkich właściwościach prozdrowotnych.
Na zdrowie!